4 Mayıs 2009 Pazartesi

Her şey teşvik edilebilir ama LGBTT olmak asla

Hatırlarsanız Lambdaistanbul LGBTT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transseksüel) Dayanışma Derneği hakkında Mayıs 2008’de verilen kapatma kararını Yargıtay bozmuş, derneğin şu anda yasalara aykırı olmadığını, “eşcinselliği teşvik ettiği” takdirde kapatılabileceğini belirtmişti.

Günümüzde, cinsel yönelim ve cinsel kimliğinin kişisel bir tercih olmadığı,bir yandan çok sayıda genetik faktörün,diğer yandan doğum öncesi ve sonrasında karşılaşılan metabolik etkenlerin (örneğin hormonların) bir bileşkesi olduğu,bu nedenle basit Mendel kurallarına uymadan bir kuşaktan diğerine aktarıldığı kabul ediliyor.Kısacası 10 yıl önce sanıldığı gibi tek bir "gey geni" yok.(Mustanski,2005)

Sevil Atasoy'un Hürriyet'teki yazısının devamı için burdan...

1 Mayıs 2009 Cuma

1 Mayıs İşçi Bayramı Tarihçesi



Peki Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmış olan,2008 Nisan'ında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kararlaştırılan ve 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs nedir?

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago(Şikago)'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi.

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 1889`da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi.İkinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.Ve böylece bir gelenek kazandı.

kaynak