14 Eylül 2008 Pazar

Akrepler, Intiharlar, Eşcinseller...

Orta Anadolu'da akrepler zehirli oldukları ve geleneksel olarak da lanetli ilan edildikleri için herhangi bir biçimde temas edilmeden öldürülürler. Bugüne kadar kimse akrep sokmasından ölmediği halde sebepsiz bir öfkeyle, görüldükleri yerde etraflarına küçük bir saman kümesinden dairesel bir ateş yakılarak zehirli iğnelerini kendilerine sokup kendi kendilerini öldürmeleri sağlanır akreplerin . Alevlerin yaydığı sıcağa dayanamayan zavallı hayvanlar bir süre sonra çektiği acıdan kurtulmak için yaşamlarını devam ettirebilmenin temel aracı olan zehirlerini yokolmak için kullanır ve kendi iğnelerini batırırlar kendilerine. Temiz iş!

Eşcinsellik ve ölüm/öldürme arasındaki ilişkiye baktığımızda çoğu zaman direkt olarak öldürülen eşcinseller, öldürmenin olanaklı olmadığı ya da göze alınamadığı durumlarda bütün yaşam alanlarında dayanılmaz bir baskı altına alınır ve bu baskı altında nefes alamamanın bir sonucu olarak kendi kendilerini öldürürler. Yaşadığımız coğrafyanın eşcinsellere sunduğu homofobik atmosferde boğulmamak için nefeslerini tuta tuta yaşayan eşcinsellerin kendi iğnesiyle kendisini öldürmek zorunda kalan akreplerin hüzünlü öyküsünden ne farkı var?

Geçtiğimiz günlerde Lambdaistanbul'un kapatılması ile ilgili karardan sonra yapılan basın toplantısında Pınar Selek "Lambda kaç eşcinseli intiharın eşiğinden döndürdü?" gibi bir soru sordu. Bu soru basın açıklamasını daha etkileyici kılmak için sorulan bir soru değil, bizzat hayatın içinden sorulan, Lambda'nın bir kurum olmanın ötesinde bir yaşam dayanağı olmasından beslenen bir soruydu. Lambdaistanbul, 90'lı yılların ortalarından bu yana başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de yaşayan eşcinsellerin yaşamlarını diğer insanlar gibi devam ettirebilmesi amacıyla faaliyetler yürüten bir lezbiyen, gey, biseksüel, travesti,transeksüel (LGBTT) örgütü. Uzunn bir süredir Eşcinsel Danışma Hattı altında tümüyle gönüllü çalışanlarca yürüttükleri bir faaliyetleri var ki Pınar Selek'in sorduğu sorunun karşılığı ve anlamı en çok bu çalışmada saklı. Lambdalılar herhangi bir ücret almadan, Türkiye'nin heryerinden aranabilen bu hattın diğer ucunda dünyada kendisinden başka eşcinsel olmadığını zanneden insanların "kimse"si olmaya çalışıyor ve bunu başarılı bir biçimde yürütüyorlar da. Üstelik hattın bir ucunda çağrıları yanıtlayan Lambda üyeleri bu konuda özel bir de eğitimden geçiriliyor ve olabildiğince profesyonellikle yürütüyorlar "gönüllülük" esasına dayalı bu hizmetlerini.

Danışma hattını arayanların profiline baktığınızda (hattı arayan kişilerin şahsi bilgileri istenmiyor, kendiliğinden verilmesi durumunda da Lambda tarafından kimseyle paylaşılmıyor) yalnızlık içinde, kimliğiyle yüzleştiği anda ne yapacağını bilemeyen, ne yapacağını bilse bile bunu nasıl yapacağını bilemeyen eşcinseller arıyor Lambda'yı. Pınar Selek'in sorusuna geri dönecek olursak birçoğu "intiharın eşiğinde" olan insanlar aslında. Çevrelerine yakılan ateşin kavuruculuğuna dayanamayan, nefes alamadıkları bir toplumsal-yasal çerçeve içinde bir an kısa da olsa nefes almak isteyen insanlar.

Bugün yasa Lambda'yı "ahlaksız" bulduğu için kapattığında bu insanlar için devlet bir danışma hattı kurabilecek mi? Bu danışma hattı kurulsa bile Lambda'nın verdiği hizmetin profesyonelliğine ve samimiyetine ulaşabilecek bir hizmet verilebilecek mi? Yoksa devlet zaten ahlaksız addettiği vatandaşlarını yokedemediği için yalnızlığa, kimsesizliğe mahkum ederek kendi kendilerine yokolmalarını mı sağlayacak? Eğer hedeflenen bu değilse Lambda kapatılmamalı, kapatılamamalı!




Lambdaistanbul Eşcinsel Danışma: (212) 244 57 62
(Danışma hattı çarşamba, perşembe, cumartesi ve pazar günleri saat 17:00-19:00 arası hizmet veriyor)

.

15 yorum:

Adsız dedi ki...

başlık tamda benlik
burcum akrep
intihar teşebbüsüm oldu
ve eşcinselim...
gel gelelim lambdaya
bana ne faydası oldu hiç ....
kurumsal anlamda yapabildikleri şeyler yokmu var elbet ama o kurum içindede aynı bizlerin içindekiler gibi amacı araç edinmişlerde yok değil
basit bir örnek vereyim
izmirdeyim öğrenciyim
istanbuldan
bu kurum topluluk yada her neyse buradan bir gurup gay
sözde gay lez trw haları mücadelesi ve her kesimden insanın bilgilenmesi için vaaz veriri gibi bilgi vermek adı altında izmire geldiler
ilk gün tanşma faslı
ikinci gün toplpuca gay barda eğlenme fazlı ve akabinde tabiki sex
sonrasında yeni birileri
sonrasında yine sex
sonrasında doğru istanbul
nerde kaldı yardım?
paylaşım?



laiklik açısından bakarsan öyle bir kuruluşun olması güzel ama amacından sapmadan işler yapabildiği taktirde
üzgünüm ben taktir edemedim
ve yine üzgünüm kapatılmasına tepkiz kaldım
üzgünüm .....
başka bir şey yok geride

pRncfRn dedi ki...

Biraz can sıkıcı olabilir kesinlikle fikirlerine saygı duyuyorum delikanlı ama Pınar Selek'e cevap vermek isterdim, 'Bir elin parmağını geçemeyecek kadar!'

Lambda kapatılması elbette ki çok üzücü bir olay fakat varolmasının eşcinsellere pratik olarak bir faydasının olduğunu düşünmüyorum. Ah pardon, var aslında 'pratik' olarak özellikle.

Saygılarımla.

sevdalı bulut dedi ki...

sanırım yazıda "Lambda"dan sözedince tek başına bir kurum olarak "Lambda"yı ele aldığımı düşünerek yorumlarınızı da ona göre yaptınız, oysa burada Lambda bir kurum olmanın ötesinde devlet nezdinde eşcinselliğin "ahlaksız" olarak tanımlanmasını simgeliyor ve eşcinsellerin özgürleşmesi açısından oldukça önemli bir noktada duruyor.

Lambda'nın pratik etkisinden kastımız bizim hayatımızın bir yerine denk düşen işler yapmasıysa hepimize dair bir şeyler üretmesi elbet mümkün olmayacaktır, ancak, kendi adıma ben bu tür kurumların etkinliklerinden, yayımladıkları dergi, kitap, broşür vs.den çok şey öğrendim.

Lambda'yı bir kurtarıcı olarak görmek yerine düşe kalka giden bir yapı olarak görüp değerlendirmek lazım. Yoksa "kendi kendini kurtamayanı kimse kurtaramaz" der ya Pavese, haklıdır...

Nakhar dedi ki...

sanırım "mambo italiano" da böyle bir tema vardı... eşcinsel yardım hattı...

bizde öyle değil, gelen telefonlar kimseyle paylaşılmıyor diyorsun, genel itibariyle evet böyle olması gerekir, ama diagonalin de dediği gibi bu işi yapamıyorlar... gelen telefonu kapattıktan sonra, en adi biçimde telefon etmiş kişiyle dalga geçiliyor ahaahaayyy diye gülerek...

bunu ben gözlerimle gördüm.. görmekdiklerimi zaten dia.. yazmış...

evimde gördüğüm birkaç akrep öldürmüşlüğüm vardır... ama kendi çevresinde yaşamayıp içeri girmeye çalışanlardı bunlar hep...

o yüzden laçka, kendini bilmez, o bayrağın hakkını veremeyenler yüzündendir soğukluğumuz..

Nakhar dedi ki...

kapatılsın demiyorum kesinlikle, ama çekidüzen verilmesi gerekiyor... yalap şalap iş yapılmaması gerekiyor... call center gibi çalışması gerekiyor... vs vs vs...

sevdalı bulut dedi ki...

call center gibi çalışmasının maddi-manevi koşullarını yaratacak olan yine eşcinsellerdir. orada o iş kötü yapılıyorsa ve bunu gözlediyseniz bunu burada aktarmak yerine orada aktarmanız belki de daha iyi yapılmasını sağlayabilirdi.

ayrıca bu yazının temel konusunun Lambda'nın danışma hattı olmadığını da belirteyim. yazının konusu devletin eşcinsellerin varoluşunu bir biçimde tanımaması ve bunun eşcinsel yaşamlarda karşılık geldiği yerdi. yoksa danışma hattı iyidir kötüdür, Lambda'nın şu eksikleri vardır gibi noktalar bu yazının konusu olmadığı gibi aslında bu tartışmanın da konusu olmamalı.

sevgiler...

pRncfRn dedi ki...

Birşey daha eklemek istedim KAOS GL Ankara'da bir parti düzenlemişti, sebebini tam hatırlamıyorum ama üzücü bir durum sanırım bir travestinin öldürülmesiydi.

Ne kadar absürd değil mi?

Üstelik altta şu yazıyordu; 'Gecede ücretsiz condom dağıtılacaktır.'

Vay vay, güzel ülkem.

delikanlı dedi ki...

prncfrn;cinselliği tabu olarak kabul eden insanlar için cinselliğe ait herhangi bir obje de tabu olabiliyor,-kötü- -uygunsuz-
Duruma absürdlüğü senin yargılama arzun katıyor bana göre...

pRncfRn dedi ki...

Sence bir travestinin ölümü için toplanan ortamda prezervatif dağıtılması doğal mı yani delikanlı?

Eğer öyleyse pes, diyecek hiçbir şeyim yok.

sevdalı bulut dedi ki...

KAOS GL birtravestinin öldürülmesi ile ilgili hiçbir zaman parti duzenlemedi arkadaslar. Kurumlarla sorunlarimiz olabilir ancak bunlari dillendirirken dogru beyanlar uzerinden gitmekte fayda var. Ki zaten sizde "sebebini tam hatırlamıyorum ama" diye belirtmissiniz.

Bu arada Lambdalilar'da bugune kadar İzmir'e hic gelmedi. İlk yorumda da benzer bicimde yamiltici bir bilgi vardi. İzmir'e bugune kadar bsaka sehirlerden sadece 1 kere Kaos GL 'lielr bir sunum yapmak icin gemisledi ve aksam bar faslina sadece iki kisi katilmisti, ben de onlarla birlikteydim oyle sex sex sex dolu bir gece degildi. keske olsaydi ben de istifade ederdim :) dans bile etmeden erken bir saatte eve geri donduk. isterseniz tarih de vereblirim cunku etkinligin brosurunu sakliyorum hala.

Maalesef konu yine donup dolasip Lambda boyledir, Kaos soyledir de kaldi. ger yazidan cikardigmiz sonuc buysa uzulurum.

ŞAHMARAN dedi ki...

ben o akreplerden biriydim işte.bir kaçkez o iğneyi kendine saplayıp ölmek isteyen ama her seferinde kurtulan bir canlı.
sevgiler.

Emre KORLU dedi ki...

lamdaistanbul yardımcı oluyor tamamda ama ben bir bloger arkadaşımın postunda okumuştum..bir lamdaistanbul üyesi sana yardım edeceğiz deyip bu çok sevdiğim arkımın msn ini almış..
bir iki güzelce konuşmuş sonra adamın cinsel dürtüleri mi arttı ne masturbasyondan bahsetmeye başlamış..ve istersen nasıl yapıldığını göstereyim falanda demiş..
bu lamdaastanbulun hangi kolu oluyor anlamadım doğrusu..
bu arada delikanlı'm yorum şeysini bulana kadar blogu taradım resmen:)

Emre KORLU dedi ki...

yahu "delikanlı" yı sildin "sevdalı bulut" tamam bir karar gözünü seveyim..:)

Emre KORLU dedi ki...

ya canım kusura bakma ben senin nıchın sandım..kusura bakmayın..

delikanlı dedi ki...

salih;bu konudaki başarısızlığın beni ne kadar mutlu etti anlatamam

gay_yor;sevdalı bulut lambda istanbul konusunda daha tatminkar yanıtlar verecektir eminim,kişisel olayların bi derneği zedelememesi gerektiği kanaatindeyim ben ama,bu konu hakkında ayrı bi post açmak istiyor ve durumu sevdalı buluta havale ediyorum