11 Eylül 2008 Perşembe

Stonewall İsyanı-Bir başkaldırı hikayesi



New York, Greenwich Village'de bir eşcinsel barı olan Stonewall, 28 Haziran 1969'da bir polis baskınına uğradı. Fakat polisin ve barın patronlarının her zamanki beklentilerinin tersine, bu defa barı dolduran kalabalık baskıya boyun eğmedi ve mücadele etmeye karar verdi. 'Stonewall İsyanı' diye adlandırılan ve yaklaşık beş gün süren çatışmaların sonunda, gey ve lezbiyen hayatının çehresi köklü bir dönüşüm geçirecekti.
Ünlü tarihçi ve aktivist Martin Duberman elinizdeki bu kitapta, Stonewall'da yaşananları anlatır. Etkileyici anlatı yeteneğiyle o çalkantılı geceleri, gey ve lezbiyen hakları mücadelesi içinde fiilen yer alan altı kişinin serüvenleri üzerinden canlı ayrıntılarla nakleder. Zaten bu altı kişinin hikâyeleri öyle bir noktada kesişerek bir araya gelmektedir ki, bir nevi, isyana yol açan baskıların ve 1970'deki Eşcinsel Hakları Yürüyüşü'nde doruk noktasına çıkan mücadelenin unutulmaz bir portresini de yansıtmaktadır.



Yıldırım Türker Radikal'de Tarih Böyle de Yazılır başlıklı kitapla ilgili bir tanıtım yazısı yazmış.Okumak isterseniz şurdan...
Kitabı satın almak için şurdan...

İyi Okumalar


.

8 yorum:

ne ben olabildim ne de başkası dedi ki...

oyoyoy okuyacağım kitaplar listesi gittikçe uzuyor yahuu, hangi ara becericem ben bu işiii:)))
bu arada blogun yeni hali harika olmuşş, ellerine sağlık!!! bana da yapalım bi ara bundan:)))

delikanlı dedi ki...

ne ben olabildim ne de başkası;sağol canım istersen direk yollayayım sana msn den temayı,bi kaç bilgiyi tekrar girmen gerekiyor ama,sınav biter bitmez benim de bi sahafa uğramam gerekecek,deli gibi okumak istediğim kitaplar yüzünden

Adsız dedi ki...

eferim eferimmmm bak yazı funtosunun bir iki kademe yükseltilmesi benim gibin körün göz insanlarda cillop etkisi yaratıyoo iyi olmuş hoş olmuş bloğun son hali




kitap ta pek bi egzantrik mik beee
alınılsın okunulsun bilgilenilsin


çıkarkenede blog sahibine tşk edilinsin bu payşaımdan ötürü

delikanlı dedi ki...

DIAGONAL;rica ederim:)beğenmene sevindim.Stonewall la ilgili bir belgesel de yapılmış,türkçe altyazısını bulamadığım için izleyememiştim bu kitap bu konuda bilgilenmek için gayet iyi oldu o yüzden.

Ozan Kayra dedi ki...

gelenekleşmiş gay pride larının başlangıcı da bu direnişti yanlış hatırlamıyorsam, değil mi delikanlı?

delikanlı dedi ki...

khaoskhronos;Evet dediğin gibi ayrıca modern gay haklarının doğuşu konusunda;başlangıcının Stonewall isyanıyla olduğu hakkında birleşiliyor,ilk olarak da 28 haziran 1970 te Stonewall isyanının anısına "Christopher Street Gay Liberation Day March" adıyla anma günü düzenleniyor,bildiğimiz anlamda bir hafta boyunca süren etkinliklerin yer aldığı Gay Pride'lar da yine 1970lerde Brenda Howard'ın öncülüğünde ve yine Stonewall ayaklanması(28 Haziran 1969) anısına düzenleniyor.Ki gay pride'lerin 28 Haziran'ı kapsayan haftalarda düzenlenmesinin nedeni bu.

sevdalı bulut dedi ki...

28 Haziran 1969. New York herzamanki gecelerinden birini yaşarken Stonewall Inn isimli eşcinsel barına yapılan "rutin" polis baskınında elindeki bira şişesini polislerin kafasına atan Marcha P. Johnson bu şişenin dünyanın tüm eşcinsellerine özgürlük getirecek bir kıvılcımı ateşleyen fitil olacağını bilebilir miydi? Eşcinsel hareket için bir milat olarak kabul edilebilecek bu baskın sonrasında New York sokaklarına akın ederek " artık yeter" diyenlerin isyanını bizzat "isyancı"ların tanıklıkları eşliğinde derinlemesine bir analizle sunan Martin Duberman "Stonewall İsyanı"nda benzer sorulara yanıt ararken, insalık tarihinden -pek önemsenmeyen- ama oldukça önemli bir kesiti de tüm yönleriyle okura sunuyor. Duberman eşcinsel özgürlük mücadelesinin ilk dönemlerinde yer alan altı kişinin tanıklıkları eşliğinde eşcinsel hareketin miladına ışık tutmaya çalışırken, sadece Stonewall İsyanı ile sınırlı kalmayarak, bu isyan sonrasında başta Amerika olmak üzere tüm dünyada yaşanan eşcinsel özgürlük hareketinin tarihsel gelişimini, hareketin geçirdiği evreleri, görüş ayrılıklarını, farklı özgürlük tanımlarını da okuruna sunmaya çalışıyor.

Daha önce 1 Mayıs'ın tarihini anlattığı Haymarket, Emma Goldman'ın hayatını anlattığı Toprak Ana, ve Aylak Kerouac isimli kitapları Türkçe'ye çevrilen tarih profesörü Martin Duberman'ın bu çalışması Eşcinsel Hareket'in tarihi ile ilgili çok kısıtlı kaynağa sahip olan Türkçe okuru için de tartışmasız çok önemli bir kaynak olmaya aday. Stonewall İsyanı'nın 40. yılı şerefine!

delikanlı dedi ki...

salih;extra tanıtım yazısı için sağol,ilk olara beargi'nin bi sayısında stonewall'u dan haberdar olmuştum,nasıl bi çosku yaşamıştım anlatamam