14 Kasım 2008 Cuma

‘Vicdani red’ hakkı Meclis’e geliyor


Demokratik Toplum Partisi (DTP), "Vicdani redçilerin" askerlikten muaf olabilmesi, askerlik hizmeti yerine cezalandırıcı nitelikte olmayan kamu hizmeti yapabilmeleri için kanun teklifi hazırladı.
DTP Şırnak Milletvekili Akın Birdal, DTP milletvekilleri Hasip Kaplan ve Bengi Yıldız ile birlikte, 21 DTP’li milletvekilinin imzasını taşıyan yasa teklifine ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
Yaşam hakkının bilinmediği her yerde diğer hak ve özgürlüklerin kullanılmasının da mümkün olmadığını belirten Birdal, "Tüm dünyada ölme ve öldürmeyi, kendi benlik duygusuna aykırı bulan kişilerin savaşı ve savaş hazırlığı olan zorunlu askerlik hizmetini reddetmeye yöneldiklerini" kaydetti. Ulusal ve uluslararası hukuksal ve siyasal metinlerde buna "Vicdani red hakkı" dendiğini ifade eden Birdal, dünyanın pek çok ülkesinin vicdani red hakkını tanıdığını söyledi.
Radikal-deki haberin devamı için...

9 yorum:

pRncfRn dedi ki...

'Vicdani Red' lafı kullanılmasa, hani açık açık söylense, sakız edilmese.

Ne dersiniz, daha hoş olmaz mı?

delikanlı dedi ki...

prncfrn;ne dense mesela?

kişisel depresyon anları dedi ki...

isteyen gitsin istemeyen gitmesin ama çümlede geçtiği gibi (Tüm dünyada ölme ve öldürmeyi, kendi benlik duygusuna aykırı bulan kişilerin savaşı ve savaş hazırlığı olan zorunlu askerlik hizmetini reddetmeye yöneldiklerini) ölme ve öldürme yetisine iş glecekse bu kişilerin meydanlarda küçük savaşlara da katılmaması lazım ama öyle mi? bu iş yine sakız olur, döner dolaşır problemden başka bir şey çıkarmaz...

pRncfRn dedi ki...

Ne demek istediğimi anlayacak kadar akıllısın delikanlı!

delikanlı dedi ki...

prncfrn;Önemli olan doğru adımı kimin attığı değil,doğru adımın atılmış olması,alışkanlıklarımız her ne kadar bizi zorlasa da...hayır bu ülkeyi insan öldürmek istemeyen insanlar,başkalarının savaşında yer almayı reddeden insanlar,savaşı reddeden insanlar bölmeyecek!

kişisel depresyon anları;Seslenirim,bakmazsan bi daha bi daha,baktım duymuyorsun bağırmaya başlarım..Ne,kim gözardı edildi de meydanlarda küçük savaşlar yapıldı?
Avrupa'da vicdani reddi kabul etmeyen iki ülkeden biri Türkiye,onca ülkede sorun olmadı bizde neden olsun?Benim inancım tam bu topraklarda da insanca yaşanabilineceğine dair,ama o kadar sinmiş ki üzerimize militarizm,azıcık çıkarıversek çırılçıplak hissediyoruz kendimizi...

Günay Doğan dedi ki...

Kesinlikle vicdani red hakkının tanınması taraftarıyım. En nihayetinde ben bu çağda insanların zorla askere gönderilmesine sıcak bakmıyorum. Bu sıcak bakmama meselesi birçok milliyetçiye, "teröristlik" ya da "vatan hainliği" konularını anımsatacaktır ama bu elbette düşündüklerimizi değiştirmeyecektir.

Militarizme tamamiyle karşı olan bir insan olarak "ölmek ve öldürmek" istemiyırum.

delikanlı dedi ki...

Günay Doğan;Katılıyorum Günay sana,her Türk asker doğmaz.

Onur Arslan dedi ki...

insanların zorla askerlik yaptırıldığı falan çok da önemli değil benim için, ama ben ülkemi seviyorum, her zaman savunmaya; gerekirse öldürmeye, ölmeye hazırım. Tabi sizlerin görüşüne de saygım var.

delikanlı dedi ki...

otopsiraporu;silah petrol inşaat şirketlerinin daha fazla kazanması için tertiplenen savaşlarda ne öleceğim ne eöldüreceğim zorla yaptırılan askerlik bu yüzden benim için önemli...